Van Schip, Keurslager

Kernthermometer

Een kernthermometer gebruikt men bij het braden van grote stukken vlees. Met de kernthermometer kunt u controleren of de kern van het stuk vlees gaar genoeg is. De juiste gaarheid is voor iedere soort vlees verschillend.

Rosbief (runderrollade)     

  • rood      35-40
  • rosé     40-45
  • gaar    45-50

Varkensfricandeau, rollade     

  • bijna gaar     60
  • gaar     65

Kalfsfricandeau, rollade, rack    

  • licht rosé    57-62

Lamsbout    rosé     55
Kip    75

Gebruik

Als u het vlees in de oven braadt, ontbreekt de lekkere jus. Het vlees wordt dus eerst 5 minuten in een braadpan met een ruime hoeveelheid boter aangebraden. Daarna kan de hele pan zonder deksel in de oven gezet worden. De kernthermometer in het middelpunt van het stuk vlees prikken.De oven op een temperatuur van 100 graden voor rose gebraden vlees (zoals runderrosbief) of op een temperatuur van 120 graden voor gaar gebraden vlees (zoals varkensrollade of een gehaktbrood). De kernthermometer instellen.
Dit is een andere manier van braden dan u gewend bent. Het duurt wel iets langer, maar het vlees blijft nu ook lekkerder (sappiger), omdat de temperatuur in de oven lager is dan gebruikelijk.Het is handig om het hele tijdsverloop op te schrijven. Hoe zwaar is het stuk vlees, hoe is het aangebraden, hoe lang zit het in de oven, was het vlees ook gaar, of moest het nog iets langer in de oven? Voor de volgende keer kunt u dan gebruik maken van deze ervaring en braadt u zonder zorgen een groot stuk vlees.

Van Schip, Keurslager

Odijkseweg 57b
3994AS Houten
0306375132

Openingstijden

maandag 08:00 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 20:00
zaterdag 08:00 - 16:30
zondag Gesloten